Skip to content

Het bokkentochtseizoen begint weer, wanneer komt het jou uit?

Het bokkentochtseizoen begint weer, wanneer komt het jou uit?
  • Uncategorized
brenda-timmers Avatar brenda-timmers

Het bokkentochtseizoen staat voor de deur. En daar haken de cafés in de maand oktober veel op in. Bokkentochten zijn populair en niet alleen bij ‘ouwe bokken’. Leuk als je van bier of hossen houdt. Met het echte bier proeven soms minder van doen. Wat nog leuker is om je eigen bokkentocht te organiseren. In dit artikel geven we je handige tips.

Een bokkentocht, wat is dat?

Een bokkentocht is een gezellige kroegentocht waarbij je verschillende bockbieren proeft. Bockbier is een traditioneel seizoensbier dat brouwerijen in de herfst en winter brouwen. De smaak is meestal rijk, vol en iets zoeter dan regulier bier, met tonen van karamel en soms zelfs chocolade.

Tijdens een bokkentocht ga je langs verschillende cafés of bierbrouwerijen, waar je steeds een ander bockbier uitprobeert. Vaak in combinatie met speciale hapjes die goed bij de bieren passen.

De oorsprong van het bockbier

Bockbier komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar het voor het eerst werd gebrouwen in de stad Einbeck in de 14e eeuw. Het bier werd populair onder de Duitse adel. Later verspreidde het zich naar andere delen van Europa. In Nederland is bockbier inmiddels een echte herfstklassieker. 

Veel brouwerijen brengen elk jaar een nieuwe variant uit. Daarom is het elk seizoen weer leuk om op de fiets te stappen en nieuwe soorten te ontdekken. Dit doen we inmiddels massaal en er zijn honderden routes door heel Nederland, van de grote steden tot de kleinste dorpen.

TIP: fietsroutes langs bierbrouwerijen.

Bokkentochten vaak drukbezocht

En die diverse bokkentochten zijn vaak drukbezocht, omdat voor veel mensen dit hét moment is om na de zomerperiode weer eens gezellig naar het café af te gaan: het liefst met een groep vrienden of familieleden. 

Maar de datum van zo’n evenement moet dan wel goed uitkomen. Je gaat liever niet in je eentje naar zo’n café of bierbrouwerij. 

Hoe leuk is het dan om (heel eenvoudig) een eigen datum voor een bokkentocht te prikken? Wanneer het jou uitkomt en als iedereen kan is toch het leukst.

Ook leuk om zelf te organiseren: een onvergetelijke casinoavond met vrienden.

Stappenplan doe-het-zelf bokkentocht

Zelf een bokkentocht organiseren? Dit kan heel eenvoudig en hoeft helemaal niet persé in een café of brouwerijen plaats te vinden. 

Met ons doe-het-zelf stappenplan maak je van jouw tocht een unieke en gezellige ervaring:

  • Stap 1 –  Kies een route: Je kunt natuurlijk een traditionele route langs lokale kroegen uitstippelen. Het is ook leuk om een thuistocht te organiseren. Zet verschillende soorten bockbier klaar op verschillende locaties, zoals de tuin, de woonkamer of bij vrienden of buren thuis.
  • Stap 2 – Bierproeverij spelletjes: Voeg een spelelement toe, zoals een blindproeverij waarbij iedereen moet raden welk bier ze drinken. Dit maakt de tocht niet alleen lekker, maar ook interactief en grappig.
  • Stap 3 – Combineer met hapjes: Zorg voor bijpassende herfsthapjes zoals kazen, worstjes en borrelbroodjes. Denk bijvoorbeeld aan stoofpotjes of kleine gerechtjes met seizoensgebonden ingrediënten zoals pompoen of champignons.
  • Stap 4 – Versier in stijl: Creëer een gezellige sfeer door herfstdecoraties toe te voegen. Denk aan kaarsen, bladeren en warme plaids. Dit versterkt de sfeer en het seizoen waar bockbier zo perfect bij past.

Een bokkentocht is niet alleen leuk voor jongeren, ook voor ouwe bokken. Het is een ontspannen manier om samen te komen, nieuwe smaken te ontdekken en te genieten van elkaars gezelschap. Bovendien hoeft het niet te snel of intensief te zijn; een tocht kan net zo rustig en gemoedelijk worden ingericht als je zelf wilt.

Dus trommel je vrienden of familie op en laat het bokkentochtseizoen beginnen!

Met datumprikker.nl kun je snel en eenvoudig een datum en locatie prikken voor je groepsafspraak!